Tradiční zabíjačka

 

Maso je od nepaměti důležitou součástí lidského jídelníčku. Tradice zabíjaček sahá hluboko do minulosti, do neolitu, kdy se hlavním zdrojem obživy, namísto dosavadního lovu a sběru, stalo zemědělství. Lidé začali zvířata domestikovat a hledat způsoby, jak jejich maso zpracovávat a uchovávat.

První úředně ověřené listiny o konání zabíjaček na našem území pochází z 10. století. Cech řeznický vznikl až v roce 1359, od samého začátku byl ve velké všeobecné vážnosti a mezi ostatními cechy byl řazen na první místo. Je tomu tak díky hrdinskému činu řezníků, kdy v roce 1310 svým statečným zásahem umožnili Janu Lucemburskému a Elišce Přemyslovně vstup do Prahy, obsazené vojsky Jindřicha Korutanského. Řezníci tehdy rozsekali svými sekerami městskou bránu a vděčný král Jan jim za to udělil právo používat ve svém znaku českého lva.

Domácí zabíjačka pod vedením zkušeného řezníka byla v minulosti pravidlem téměř v každém domě. Původní účel zabíjačky – prostý zisk masa pro výživu domácnosti – se postupem času rozšířil až na událost folklórní a společenskou.

Tradičně se vepř poráží v předvánočním období nebo v době masopustu, protože masné výrobky v chladném období nepodléhají zkáze a lze je snáze uchovat. Získané maso a ostatní suroviny se zpracovávají na osvědčené a oblíbené produkty – maso se udí, vaří, konzervuje, vyrábějí se jelita, jitrnice, tlačenka, sádlo, škvarky, klobásy, paštiky.

Ctíme tuto tradici a v našem e-shopu v sekci Machačovy masové speciality proto nabízíme také skvělé trvanlivé výrobky řady Valašská zabíjačka (Tlačenka, Jelitový prejt, Jitrnicový prejt, Škvarky v sádle, Škvarková pomazánka, Dárková sada Valašská zabíjačka), spolu s výrobky z Tatínkovy edice (Tatínkova paštika, Tatínkova klobása, Tatínkova vepřovka, Dárková sada Tatínkova edice). Navštivte nás a potěšte sebe a své blízké!