Paštika, nenápadná perla studené kuchyně

 

Paštika. Zdánlivě obyčejná masová pochoutka, kterou jako pomazánku zná, a má v lednici, téměř každý. Také vzpomínáte s nostalgií na chleba s paštikou jako svačinku o školních přestávkách, na letních táborech, na rodinných výletech a dovolených? Došlo to tak daleko, že Češi měli v zahraničí, díky svému zvyku vozit s sebou paštiku v batůžku úplně všude, přezdívku „paštikáři“. Zaslouží si však paštika cejch „jídla chudých“?

Paštika, perla studené kuchyně

Ukážeme si, že tomu tak v žádném případě není! Tato pochoutka je v mnoha zemích světa právem považována za vrchol vyspělé gastronomie, byla pokrmem králů a její poctivá příprava je náročná na čas i kvalitní suroviny.

 

Něco málo z historie

Příběh paštiky se začal psát již ve starověku, v dobách starého Egypta, Řecka a Říma. Dnes víme, že už tehdy si na ní, v různých jejích podobách, lidé s gustem pochutnávali. Prý i nechvalně proslulý císař Nero ji měl velmi rád… Také na našem území má paštika velmi dlouhou historii. První zmínky o úpravách masa pocházejí z raného středověku. Postupně se začaly připravovat i první české paštiky. Používalo se maso tetřevů, holubů, kachen, ale také třeba úhořů a raků. Při oslavách a výjimečných příležitostech bývaly ozdobou slavnostní tabule hlavně na královském dvoře. Později se u nás výroba domácí paštiky hojně rozšířila i na vesnicích, při tradičních zabijačkách, kdy se připravovala z plece a jater.

Paštika, perla studené kuchyně – Tatínkova paštika

Světovou proslulost v moderních dějinách paštice zajistili Francouzi a Belgičané, kteří její výrobu dovedli k dokonalosti. Pro znalce je pojmem francouzská terina, známá už od středověku.

Paštika, perla studené kuchyně – Francouzská terrine

A jaký je rozdíl, mezi paštikou a terinou? Zatímco teriny se tradičně pekly v terakotových nádobách (francouzsky „terrine“), paštiky se původně připravovaly v těstě (italsky „pasta“), které původně mělo pouze chránit masovou náplň během pečení a přepravy. Odtud tedy vznikl název – německy „pastate“, francouzsky „pâté“, a česky… „paštika“. Za dnešní podobu paštik vděčíme štrasburskému šéfkuchaři Jeanu-Pierru Klausovi, který v osmnáctém století připravoval paštiky ze ztučnělých jater překrmovaných hus (foie gras).

 

A co je vlastně paštika?

Paštika je tedy roztíratelná masová pasta, zhotovená z jemně mleté základní směsi, do které mohou být přimíchány hrubší kousky, například masa, špeku, hub, lanýžů či ořechů nebo mandlí. Tolik definice. Ať už tedy dáváte přednost poctivé venkovské paštice plné masa, namazané na krajíci čerstvého chleba, nebo máte raději třeba něco pikantnějšího na křupavé topince, vězte, že v paštikách je možné vše.

Paštika, perla studené kuchyně – Matějova paštika

Široká nabídka paštik je dána nejen rozmanitostí použitých surovin (různé druhy masa, koření, bylin, ovoce, zeleniny…), ale také strukturou základní suroviny. Rozlišujeme tak paštiky jemné (např. játrové paštiky a masové pěny), hrubé (při krájení jsou viditelná zrna masa a jater) a smíšené. Možných kombinací je tak nekonečně mnoho, fantazii se meze opravdu nekladou.

 

Poctivá paštika pravého gurmána vždy potěší

Pokud jste dočetli až sem, tak již víte, že paštika je ve světové gastronomii prostě pojem. Kvalitní paštika v hezkém balení proto může být perfektním dárkem pro člověka, který je považován za gurmána.

Paštika, perla studené kuchyně – Dárková sada Paštiková

Opravdu dobrá a poctivá paštika si tedy právem zaslouží vaši pozornost a úctu, a patří jí čestné místo na vašem stole. Je to poklad ve vaší spíži, který můžete bez obav nabídnout té nejnáročnější, třeba i nečekané návštěvě.

 

Prohlédněte si i další naše kvalitní dárky: