Jitrnice – jíst, či nejíst?

 

Patříte mezi ty, kteří považují jitrnice za vyloženě nezdravé jídlo, kterému by se měl každý kovaný zastánce zdravého životního stylu zdaleka vyhnout? Není se co divit, je to obecně zažitý názor, ale možná děláte chybu… Pojďme se na tuto zabijačkovou dobrotu podívat zblízka.

Zažíváme v posledních letech nebývalou vlnu zájmu o správné stravování, prodejny se zdravou výživou jsou už téměř v každé vesnici a s výživovými poradci se u nás roztrhl pytel. Ve výživě zkoušíme různé směry, stravujeme se vegetariánsky a vegansky, jsou mezi námi frutariáni i vyznavači paleo či low carb stravování. Všechny spojuje úctyhodná touha udělat to nejlepší pro své zdraví. A téměř všichni mají zato, že třeba taková naše tradiční poctivá jitrnička je ve stravování čiré zlo.

Jitrnice od Machače

Naši předkové si to však nemysleli. Pašíka na vesnici chovali téměř v každé chalupě, a o jitrnice se každý hospodář po zabíjačce rád podělil se sousedy, už proto, že jich bylo dost a musely se rychle spotřebovat. Jídlem se neplýtvalo a vše se s vděkem spotřebovalo do posledního drobečku. Na vesnicích se však dennodenně tvrdě pracovalo a lidé vydávali velké množství energie.

A v tom je zakopaný příslovečný pes – zdraví prospěšné stravování je především o správné míře, o rovnováze mezi příjmem a výdejem energie a o pestré skladbě jídla. Pokud se držíme těchto principů, pak se jitrnice nejenže nemusíme bát, ale jejím zbaštěním svému tělu naopak prospějeme.

Poctivá jitrnice totiž obsahuje pro tělo dobré a důležité složky, u Machače je to vepřové maso, vepřová játra, vepřový vývar, pečivo, sůl a koření.

Jitrnice – Jitrnicový prejt

Pojďme si tedy rozebrat, čím jednotlivé složky jitrnice přispějí k našemu zdraví, celkové pohodě, a ano, i kráse.

 

Co najdeme v jitrničce?

Začneme masem. Je to zdroj plnohodnotných bílkovin (cca 12–20 %) s dokonale využitelným dusíkem (kreatin), důležitý pro obnovu buněk (vlasy, nehty, svaly), tvorbu hormonů a enzymů. Maso je významným zdrojem vitamínů, především skupiny B, a dalších vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E).

Pokračujeme játry. Jsou přirozeným zdrojem zinku, důležitého pro imunitní systém, i vydatným zdrojem železa, nutného pro krvetvorbu. A stejně jako maso, jsou skvělým zdrojem vitamínů A, D, a všech vitamínů skupiny B, obzvlášť vitamínu B12, nepostradatelného pro tvorbu červených krvinek.

Vývar děláme z masového ořezu, kostí, kůží a šlach. Do jitrnice se tak díky němu dostane třeba želatina a kolagen, nezbytný pro stavbu pojivových tkání, pro zdravé klouby, nehty, vlasy, kůži. Vývar obsahuje velké množství minerálů (vápník, hořčík, fosfor, draslík, síra), bílkoviny, tuky, aminokyseliny, vše v nejlépe stravitelné formě.

Co nám dá pečivo? Jsou to hlavně sacharidy, které jsou důležitým zdrojem energie, důležitým při sportu či intenzívní duševní činnosti. Pokud nám to má pálit, bez sacharidů se neobejdeme.

Jitrnice – Sůl jedlá – himálajská diamantová mletá

Další na řadě je sůl. Dříve byla velmi vzácná, a dokonce bývala platidlem cennějším než zlato. Pokladem je také pro naše tělo, je zdrojem sodíku, bez kterého naše buňky nemohou fungovat, ovlivňuje mj. hospodaření s vodou a osmotický tlak. Když jej máme málo, trápí nás křeče, nepravidelný srdeční rytmus a hrozí i smrt. Berte v potaz, že v jedné jitrnici najdete zhruba čtvrtinu doporučené denní dávky soli.

Z koření pak používáme česnek a černý pepř, a tak si na ně také posvítíme.

Česnek jitrnici nejen skvěle ochutí, ale je to doslova dar přírodní medicíny, který pomůže snad s každým neduhem. Například má silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky, působí proti parazitům. Obsahuje silice se sirnými organickými sloučeninami, selen a vitamíny A, B, C a E.

A jak je to s pepřem? Pochází z Indie, dnes se jedná o nejrozšířenější koření, ale v minulosti se mu přezdívalo „černé zlato“. Je bohatý na antioxidanty, je protizánětlivý, působí proti nadýmání, odhleňuje, má antibakteriální účinky. Stejně jako pro česnek, i pro pepř platí, že tady by byl seznam pozitivních přínosů pro zdraví velmi dlouhý.

Tak co tomu říkáte, je kvalitní jitrnička našemu zdraví přátelská? Za nás jednoznačně ano. Mějme na paměti, že zdraví si uchováme, když budeme jíst s rozumem, střídmě a pestře, budeme se dostatečně hýbat i odpočívat a nenecháme vyhasnout své „slunce v duši“.

 

Dopřejte si i další naše zabijačkové speciality: