Prepperství – jaké trvanlivé potraviny mít v zásobě?

 

Žádná mimořádná situace je nezaskočí. Proč? Protože ten, kdo je připraven, není překvapen. A přesně takoví jsou tzv. preppeři. Kdo jsou a jaké trvanlivé potraviny je podle nich dobré mít ve spíži do zásoby?

Se slovem "prepper" se v poslední době setkáváme čím dál častěji. Co to znamená? Odlehčeně řečeno “Kdo je připraven, není překvapen”. A pojí se s tím všechny oblasti života. Od plánu, kde se ukrýt, po otázku, jak se udržet v psychické pohodě. Preppeři jsou zkrátka vždy připraveni na mimořádnou událost jakéhokoliv rázu, která zasáhne do běžného života. Jedním z důležitých témat jsou také potraviny do zásoby. A právě o nich bude dnes řeč.

Prepperství

Jaké potraviny mít v zásobě?

Většinu z nás v první řadě napadnou suché potraviny, které mají výhodu dlouhé trvanlivosti. Mezi ty základní dlouze trvanlivé potraviny obecně patří především rýže, luštěniny nebo také sůl a med. V druhé řadě jsou to bez pochyby konzervované potraviny a instantní jídla. Např. vepřové maso v konzervě nebo lunchmeat budou dobrým zpestřením i zdrojem energie (praktický set do zásoby zde).

Prepperství – Tatínkova vepřovka

Na první pohled nepodstatná, ale velmi důležitá věc, která by neměla chybět na seznamu, je koření. V době krize to bude kouzelný prášek, který zajistí, aby Vás jídlo neomrzelo, a Vy tak zůstali v psychické pohodě. I takové základní polévkové koření dokáže dělat s pokrmem divy.

Prepperství – polévkové koření

Dále jsou skvělou vychytávkou superpotraviny, které v sobě obsahují spoustu prospěšných látek pro tělo. Jednou z nich je pohanka, která je, mimo své supervlastnosti, dobrá pro trávení a omezuje virové a bakteriální infekce. Takže například taková pohanková kaše by neměla rozhodně chybět ve Vašich zásobách.

Prepperství – pohanková kaše

Kolik jídla mít v zásobě?

Časy nedávné nás naučily, že se hodí mít doma zásobu jídla alespoň na 10-14 dní. Je však potřeba počítat s vyváženou stravou. Každé zdravé tělo potřebuje pravidelně doplňovat bílkoviny, které jsou základní stavební materiál těla, sacharidy, které jsou rychlým zdrojem energie a tuky, které nám např. pomáhají v těle rozpustit a využít vitamíny. Důležité však je nezapomenout kontrolovat dobu maximální spotřeby potravin a průběžně zásoby obnovovat. Proto je ideální zásobit se takovým trvanlivým jídlem, které si rádi s chutí připravíme i během obyčejných, všedních dnů.

 

Náš tip na závěr

Špetka prepperství je v každém z nás, stačí jej probudit například vhodným dárkem, který potěší, a zároveň se stane poctivou železnou zásobou. Takový balíček v podobě osmi sklenic plných masových dobrot s názvem Tatínkova edice potěší každého pořádného muže i preppera .Nemůžeme však zaručit, že se nesnědí s chutí dříve, než budou potřeba.

 

Další tipy do zásoby:


 

 

*Minimální trvanlivost 6 měsíců.