Recept – jak na domácí paštiku?

 

Máte rádi paštiku? Poctivou, domácí paštiku? Pak máte 2 možnosti – buď si ji doma vlastnoručně vyrobíte, nebo si ušetříte spoustu času, námahy a energie a koupíte si ji v našem e-shopu – výtečnou Tatínkovu paštiku z pečeného vepřového masa a jater, vyrobenou podle originálního receptu, vymyšleného, a k dokonalosti dotaženého zakladatelem (a zároveň tatínkem současného majitele) firmy Machač. Pokud však máte dobrodružnou povahu a preferujete první možnost, pak Vám můžeme doporučit zajímavý recept na domácí paštiku podle Jany Florentýny Zatloukalové (Kuchařka pro dceru):

Suroviny

  • 500 g vepřového boku
  • 200 g kuřecích jater
  • 10 dlouhých plátků anglické slaniny
  • 10 kuliček jalovce, čerstvě roztlučených
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička sušeného tymiánu nebo provensálských bylinek
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 4 lžíce portského vína (lze vynechat nebo nahradit jiným alkoholem, včetně koňaku, brandy, whisky, bílým i červeným vínem)

 

Postup

  1. Maso umyjte, osušte, pokrájejte na menší kostky a umelte na masovém strojku. Játra buď semelte společně s masem, nebo je rozmixujte v kuchyňském robotu, případně pokrájejte nadrobno.
  2. Chopte se vařečky a v míse dobře promíchejte mleté maso, játra, sůl, všechno koření a alkohol. Vydržte takto pracovat alespoň dvě minuty. Námahu si můžete ušetřit použitím kuchyňského robotu se sekacím nebo míchacím nástavcem, pak se doba promíchání značně zkrátí.
  3. Směs přendejte do misky, pečlivě zakryjte a nechte do druhého dne uležet v lednici.
  4. Předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si nejméně jeden a půl litru vroucí vody. Formu na paštiku (úplně stačí malá chlebíčková forma o objemu jeden litr) vyložte plátky anglické slaniny, jejich volné konce přitom nechte přečnívat ven přes okraj formy.
  5. Masovou směs přeneste do formy vyložené slaninou a rovnoměrně utlačte lžící, aby v ní nezůstaly žádné vzduchové bublinky. Volné konce slaniny zahněte zpět do formy, aby ležely přes masovou směs. Formu přikryjte alobalem a uprostřed do něj propíchněte jeden malý otvor, kudy může unikat pára.
  6. Takto připravenou formu položte do pekáčku jen o trochu většího, přeneste do vyhřáté trouby a pak ještě do pekáčku nalijte tolik vroucí vody, aby dosahovala do dvou třetin výšky paštikové formy.
  7. Pečte 75 minut. Zda je paštika dost propečená poznáte pomocí kovové jehly: vpíchněte ji přes alobal doprostřed masa a podržte deset vteřin. Vytáhněte a na spodním rtu ihned otestujte, zda je jehla horká. Pokud ano, můžete paštiku vyndat z trouby, jinak pečte ještě dalších 15 minut a poté test zopakujte.
  8. Paštiku vylovte z pekáčku s vodou a vyndejte z trouby, sejměte z ní alobal a nechte ve formě vychladnout na pokojovou teplotu.
  9. Na paštiku připravte zátěž: z pečicího papíru ustřihněte tři kousky velké přesně tak, aby se daly položit dovnitř formy na paštiku. Stejně velký kus také vyřízněte z kartonu. Paštiku překryjte nejprve vším papírem na pečení, pak kartonem a navrch naskládejte zhruba kilogramovou zátěž – například pytlík rýže, několik konzerv nebo i cihlu zabalenou do fólie. Takto zatížené uložte do dalšího dne do lednice.
  10. Odleženou paštiku vytáhněte z lednice, odstraňte zátěž a nožem projeďte podél okrajů formy. Otočte formu na prkénko nebo na talíř, paštika buď vyklouzne sama, nebo jí můžete pomoci utěrkou namočenou do horké vody (a pochopitelně vyždímanou), kterou na chvíli přiložíte na obrácené dno formy.
  11. Před podáváním nakrájejte paštiku na plátky a doprovoďte čerstvým pečivem a nakládanou zeleninou.

Ať už se rozhodnete jakkoliv, přejeme Vám dobrou chuť!