Škvarkové rohlíky

 

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 105 minut

 

Škvarkové rohlíky

Sympaticky vylepšená svačina!

 

Suroviny

0,5 kg polohrubá mouka

3,5 dcl světlé pivo

1 ks sklenice Škvarky v sádle

40 g droždí

1 žloutek + 1 celé vejce (na potření)

1 ČL sůl

1/2 ČL cukru

mouka na vál

kmín celý (na posypání)

 

Postup

Ve třetině piva rozmícháme droždí s cukrem a s dvěma lžícemi mouky. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.

Do mísy prosejeme zbytek mouky a vmícháme do ní sůl. Přidáme kvásek, zbylé pivo, žloutek, rozpuštěné sádlo ze sklenice Škvarků v sádle, nahrubo pomleté Škvarky a vypracujeme tužší těsto. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme nakynout na dvojnásobný objem.
 
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 poloviny. Každou rozválíme na pomoučeném vále na obdélníkový plát silný asi 3 mm, který rozřežeme na trojúhelníky, kdy spodní část bude mít 12 cm a vysoký bude 14 cm (celkem by jich mělo být osm kusů).
 
Každý srolujeme směrem nahoru ke špičce a mírně prohneme.
 
Hotové rohlíky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem.
 
Vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme dozlatova.

 

 

Dobrou chuť!

 

Zdroj: igurmet.cz