Počet porcí: cca 35 ks
Doba přípravy: 80 minut + doba kynutí
Tyto placky jsou sázka na jistotu!
Suroviny
Škvarky – 120 g (rozehřejeme a scedíme 2 sklenice Škvarky v sádle)
Sádlo 180 g
Polohrubá mouka 500 g
Mléko 125 ml (i více dle potřeby)
Droždí 20 g
Vejce 2 ks
Špetka cukru (na kynutí)
Sůl
Pepř
Bílé víno nebo voda 2 PL
Hrubozrnná sůl
Kmín drcený
Postup
Plech si vyložíme pečícím papírem. Připravíme si kvásek z rozdrobeného droždí, lžíce vlažného mléka, špetky cukru a 2 PL mouky. Promícháme a necháme v teple vzejít.
Škvarky nasekáme nadrobno. Do mísy dáme prosátou mouku, tuhé sádlo, osolíme, opepříme. Přidáme kvásek, vejce, škvarky a víno nebo vodu. Vypracujeme těsto a dáme na 1 hodinu kynout.
Z těsta pak tvoříme kuličky, které pokládáme na plech vyloženým pečícím papírem. Pomocí kulaté mřížky (používá se na bramborový salát) "rozmáčkneme" kuličku na placičku a máme ji i hezky ozdobenou. Všechny potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubozrnnou solí a drceným kmínem. Dáme do trouby rozehřáté na 190 °C a upečeme dozlatova.
Dobrou chuť!