Tradice vánočního obdarovávání

 

Vánoce se kvapem blíží a k nim neodmyslitelně patří tradice obdarovávání našich blízkých. Jaká je historie tohoto vánočního zvyku, bez kterého si většina z nás nedovede Vánoce představit?

První zmínky o vzájemném obdarování se objevují již ve starověkém Římě. Nedílnou součástí Vánoc se však dárky staly až v 19. století. Bylo zvykem obdarovávat členy rodiny, ale i služebnictvo. Domácí chasa například dostávala ošacení nebo malou finanční částku na přilepšení k celoroční mzdě. Dárky se dávaly také žebrákům nebo tulákům bez domova, kteří v době křesťanských svátků zaklepali na dveře bohatších domácností. Na počátku 20. století, v dobách hospodářské prosperity, se pod vánočním stromkem vedle potřebných věcí stále častěji objevovaly drobnosti a hračky jen pro radost. V chudých letech mezi dárky byly i části oblečení. (zdroj: Wikipedie)

V moderní době je tento zvyk v naší kultuře silně zakořeněn. Lidé se obdarovávají věcmi i zážitky, prostředky na podporu zdraví, a také kvalitními a neobvyklými potravinami.

Někdy je obtížné vybrat pro naše milované vhodný dárek (například pro muže, nebo pro ty z nás, kteří si na věcné dary příliš nepotrpí), skvělým řešením jsou proto jedlé dárky, v podobě poctivých trvanlivých potravin, které výborně chutnají, hezky vypadají, a navíc podpoří zdraví. Náš e-shop Poctivá potravina je takových produktů plný a je Vám plně k dispozici.